Dierendag! Het is weer 4 oktober en speciaal voor jullie hebben wij 10 tips opgesteld voor prettige autoritjes met uw trouwe viervoeter.
1 – Nooit alleen in de auto
Laat uw hond nooit alleen achterin de auto, dit zou vanzelfsprekend moeten zijn. Op warme dagen is de kans groot dat honden een zonnesteek krijgen als zij in een auto achter worden gelaten. In landen als Amerika is dit zelfs in strijd met de wet en wordt dit beschouwd als dierenmishandeling. Dit geldt ook voor de wintermaanden als het aan het vriezen is. De temperatuur in de auto daalt even hard als buiten.
2 – Wagenziek
Honden en voornamelijk puppy’s hebben snel last van wagenziekte. Dit komt door het binnenoor dat nog niet volledig werkt of ontwikkeld is. Probeert u bewust te zijn van hoe uw hond zich voelt en probeer korte tripjes en andere technieken. Symptomen kunnen zijn:
– Geeuwen;
– Extra kwijlen;
– Piepen (zeuren);
– Rusteloosheid;
– Vermoeidheid;
– Braken (in de auto of kort na aankomst);
Een tip: leg altijd speciale auto stoelhoezen voor uw hond op de achterbank. Mocht hij of zij toch niet lekker worden onderweg.
3 – Snoepen
Geef uw hond geen snoepjes gedurende de autorit. Het voeren van uw hond kan wagenziekte stimuleren. Zorg dat uw hond een aantal uur voor de rit geen lekkere dingen meer heeft gehad want niets is zo vervelend als een hond die niet lekker is in de auto.
4 – Reiskriebels
Het is een cliché dat honden niet kunnen wachten om een ritje te maken, maar niet elke hond is het daar mee eens. Sommige honden vinden autorijden beangstigend. Als dit het geval is, accepteer dan de angst van uw hond, en begin hem langzaamaan ongevoelig te maken met korte en positieve ervaringen. Zoals met traktaties op uitjes naar het strand of het park.
5 – Buddy
Maak gebruik van het “Buddy-systeem”. Laat een familielid naast de hond zitten op de achterbank zodat hij of zij niet het gevoel heeft dat ze alleen zijn. Dit kan rustgevend werken voor de hond.
6 – Olifantengeheugen
Sommige honden herkennen straten en oriëntatiepunten of ze voelen aan welke richting de auto uitgaat. Hierdoor worden ze opgewonden omdat ze weten dat ze bijvoorbeeld naar het park of het strand gaan. Dit heeft een positieve invloed op het aanwennen van autoritjes aan uw hond.
7 – Noodgevallen
Wacht niet te lang met het aanwennen van autoritjes aan uw hond. Als er sprake is van een noodgeval en het gaat om het hondje of hij moet mee. Is het goed als hij ervaring heeft om mee te gaan. Er is niets zo vervelend als er een noodsituatie is en de hond wordt hierdoor beïnvloed of uw eigen handelen.
8 – Mandjes en koffers
Honden dragers en benches zijn niet alleen veiliger maar vaak voelen honden zich veiliger in hun eigen mand of bench. Het kan voor u als bestuurder veel minder storend zijn, aldus veiliger voor beiden.
9 – Buckle-up
Een airbag kan net zo gevaarlijk zijn voor uw hond als voor een kind. Veranker eventuele honden bench of drager met een veiligheidsgordel of gebruik een hondenbeveiliging harnas wanneer u een ritje gaat maken. Om te voorkomen dat ze verschuiven als er een ongeluk gebeurt.
10 – Snuit binnenboord
Tuurlijk kennen wij allemaal het fenomeen dat honden het heerlijk vinden om hun snuit buitenboord te hangen. Af en toe is dit geen probleem maar als dit te vaak gebeurt kan het wel schadelijk zijn voor uw hond. De koude lucht wordt zo in de longen geduwd en kan de gezondheid schaden.
Wij hebben een aantal van deze tips van de website Top Dog’s. Wilt u meer tips? Klik dan op de link van Top Dog’s.